Sportskytte

Trots att skytte inte är en sport som det talas om så särskilt mycket så är det faktiskt en sport som är tämligen utbredd med 180 000 utövare runt om i landet.

Som olympisk gren har skytte funnits med på programmet ända sedan de första olympiska spelen i Aten år 1896, dock med något annorlunda grenar jämfört med idag, som till exempel 200 m frigevär och 25 m militärrevolver.

Under de första olympiska spelen förekom en rad olika grenar, som idag kan te sig lite speciella, som till exempel 25 m duellpistol, armégevär 600 m liggande, 25 miniatyrgevär försvinnande mål samt löpande hjort.

En av Sveriges främsta olympier genom tiderna går att hämta från skyttesporten, nämligen Alfred Swahn som på fyra OS mellan år 1908 och 1924 tog hem hela nio medaljer, varav tre guld, tre silver och tre brons. Även hans far Oscar Swahn var en framgångsrik skytt, som också tog ett antal OS-medaljer.

Även på senare år har Sverige haft en del framgångsrika skyttar och kanske framför allt då i form av Håkan Dahlby som tog hem ett silver i dubbeltrap i London år 2012.