Skytte och hörselskydd

Det finns en hel del tillbehör och prylar man kan ha användning för när det kommer till skytte, och medan man även klarar sig utan många av dem är hörselskydden inte något man ska sätta in i dessa kategorier. Ordet ”skydd” finns med där av en mycket bra anledning och är en viktig del av utrustningen varje skytt ska ha, oavsett om man ägnar sig åt tävlingsskytte eller jakt.

Hörselskydd kommer i en stor variation av prisklasser, allt från bara några hundralappar till flera tusen. Den lägre änden av spektrumet kan kallas hörselskydd för amatörer och motionärer med den övre delen riktar sig mot professionella och eliter. Har man ingen koll på hörselskydd rent allmänt är det bra att veta att det är en stor skillnad mellan de billigaste och dyraste. Detta är speciellt fallet när man tittar på ljudkvalitet och hur känsliga de är för vindbrus.

hörselskydd_patroner_478429222

Vad man dock behöver kan komma att bero stort på vilken typ av skytte man håller på med. Bland de som skjuter endast på banan verkar det helt klart finnas en preferens för vanliga kåpor helt utan elektronik. Detta för att det inte riktigt finns behovet av att kunna höra var som pågår runtikring. Vill man vara extra säker kan man till och med kombinera proppar med kåpor. Den enda egentliga fördelen med kåpor med medhörning på banan är så klart att man kan samtala med andra utan att behöva ta av sig dem varje gång.

Ska man dock jaga blir det genast desto viktigare att kunna både höra och stänga ute ljud.  Med hjälp av funktioner som aktiv volymreglering och anslutning av jaktradio till hörselskydden får man en mycket bättre upplevelse ute i skog och mark samtidigt som man skyddar öronen. Riktigt bra hörselskydd kan hjälpa till att förstärka svaga ljud upp till tre gånger normal mänsklig hörsel och då detta återges i stereo kan man dessutom höra varifrån ljudet kommer.