Dart – BDO World Darts Championships, Peter Sajwani

Dart är för de som tidigare inte känner till detta en pilkastnings-sport där det gäller att hålla tungan rätt i mun. I Sverige är sporten relativt liten i jämförelse med ett land som England, där den besitter en aktad position med ett väldigt stort antal fans. En svensk som alldeles nyligen röjt stora framgångar inom sporten är Peter Sajwani som i Januari månad lyckades med den stora bedriften att besegra den förstaseedade engelsmannen James Wilson.

Peter Sajwani är tillsammans med Magnus Caris räknat som en av våra framgångsrikaste dartspelare på den internationella scenen. Peter hör till klubben Bro Dart Club i Stockholm och slog alltså nyligen ut den favorittippade James Wilson ur BDO World Darts Championships. Chockmatchen med det minst sagt otippade resultatet har fått en enorm uppmärksamhet i England och det kanske inte är så konstig, med tanke på att det var minst 15 år sedan en förstaseedad spelare så tidigt blivit utslagen ur ett världsmästerskap.

Efter segern följde bland annat intervju med den engelska tv-kanalen BBC, där Peter lyckades prata på så mycket att han numera går under smeknamnet ”The Chatterbox” hos the engelska fansen, ett antal som genom den senaste vinsten blivit betydligt större. Peter säger själv om de nytillkomna fansen:

– Så fort jag går ut på gatan vill folk fotas och ha en autograf.

Inte hela vägen in i mål

Framgången höll inte i sig och Peter fick tyvärr, ur svenska ögon sett, se sig utslagen ur turneringen efter en tung förlust mot 16 seedade engelsmannen Robbie Green i åttondelsfinalen. Peter har fått uppleva mixade känslor efter förlusten, för trots denna och missnöjet över det faktum att han blivit utslagen, har han numera ett stort antal fans som hurrar för honom. Nästa mål på agendan blir nu att försöka omvandla det nyvunna intresset för honom själv till att skaffa sponsorer så att möjligheten att helhjärtat kunna satsa på sporten öppnar sig. Vi kan bara lyfta på hatten och önska Peter all lycka med Darten i framtida sammanhang och glädja oss över våran nya svenska stjärna.