Skytte på skidor

Tänker man på skytte så är det nog oftast jakt och skog kommer upp på näthinnan. Faktum är att om du fick det på näthinnan så passar övergången vi nu ska göra mycket bra, för nu ska det nämligen handla om skidskytte.

Skidskytte

Och vad menar vi då med jakt och med skog undrar kanske någon. Jo, man åker ju faktiskt skidor i skogen och en av dom vanligaste tävlingsformen inom skidskytte kallas lämpligt nog för jaktstart. Måhända lite långsökt, men nu låter vi det vara så.

Många framgångar

Man kan säga att under de senaste femton åren så har Sverige samlat på sig en hel del framgångar i skidskytteskogarna, och även när vi vid en titt på startfältet för nästa lopp som vi hittade på oddssajten Betsson.com, inte kunde hitta en enda svenska som startar i damernas världscuptävling i Pokljuka, så är fortfarande skidskytte en populär sport i Sverige. Självklart ska det väl dock sägas, så har de uteblivna framgångarna som de senaste åren varit ganska så påtagliga, gjort att intresset minskat och att sporten får mindre tid i rutan än tidigare.

En av de mest minnesvärda segrarna på senare år är förstås den ständigt kontroversielle Björn Ferrys OS-guld i Vancouver 2010. Det kom efter en helt osannolikt stark åkning och ett skytte som vi inte var vana varken då, eller fått bli vana att se svenska skidskyttar prestera efteråt. Detta var dessutom i just ett jaktstartslopp, där han efter den inledande sprinttävlingen inte låg bättre till än på en åttondeplats. Men med redan nämnda, helt osannolika åkningen så pressade han sig förbi motståndarna en efter en, och kunde till sist titta bakom sig och inse att han kört ifrån dem alla. OS-guldet var bärgat.