Säkerheten först när du jagar

Det sker en hel del olyckor i samband med jakt. De flesta olyckor är inte speciellt allvarliga men alla jaktolyckor bör tas på allvar och du bör göra allt du kan för att minimera risken för olyckor vid jakt.

Vapnet

När du väljer vapen är det säkerheten du först bör titta på. Du bör köpa vapen med så bra säkring som möjligt. Många nya jägare väljer att köpa ett gammalt billigt hagelgevär som första vapen, men en del gamla hagelvapen har undermåliga säkringar. Läs på ordentligt innan du köper ditt första vapen.

Passen

För att du skall kunna jaga så säkert som möjligt bör du leta upp lämpliga pass. Det är extra viktigt om du kommer att jaga tillsammans med andra. Passen bör väljas för bästa möjliga kulfång.

Till och från passen

Många jaktolyckor är fallolyckor. Se till att du har bra grovmönstrade stövlar när du jagar. Jagar du tillsammans med andra bör ni bära färggranna kläder så att ni enkelt kan se varandra. Bössan får bara vara laddad på passet. Bär bössan säkert och oladdad med slutstycket öppet på väg till passet. Brytvapen skall bäras brutna så att alla kan se att de är oladdade. Klicka på denna länk för bra och säkra vapenremmar.